Energy Efficiency Classification

Energi & effektivitetsklassificering

Europæiske købere af luftfiltre finder det meget lettere at vælge det rigtige luftfilter i henhold til både energieffektivitet og indendørs luftkvalitet (IAQ), takket være den senest reviderede energi- og effektivitetsklassificering, introduceret af Eurovent Certita Certification* i januar 2019. 

Den nye klassificering er baseret på en testrapport iht. EN ISO16890:2016** og giver kunden en god forståelse af filtres årlige energiforbrug, energiklasse, filtreringseffektivitet og minimumseffektivitet (ME). Denne information påpeger klart forskellen mellem luftfiltrene på markedet, hvilket gør det nemmere at vælge det rigtige filter til den rigtige applikation for at opnå den bedste energieffektivitet og filtrering.

Dette bliver mere og mere vigtigt, da EU-direktiver kræver, at offentlige og kommercielle bygninger forbedrer deres energieffektivitet. 10 til 20% af al elektricitet i bygninger bruges til at betjene varme-, ventilations- og klimaanlæg. Ud over at reducere energiforbruget og miljøbelastningen, er bygningsejere også nødt til at skære i driftsomkostningerne efterhånden som elpriserne stiger. Ved at vælge de rigtige filterkvalitet med det laveste energiforbrug kan man øge energieffektiviteten og samtidig øge indeklimaet for et bedre og sundere indeklima.

Måling af filterets ydeevne
Når et filter kontinuerligt fodres med støv og partikler, øges dets tryktab, og ventilatoren i ventilationssystemet har brug for mere og mere energi til at drive luften gennem filtrene. Energiforbruget over en bestemt periode kan beregnes ud fra det gennemsnitlige tryktab i samme periode. Med den nyeste standard fra Eurovent*** beregnes det gennemsnitlige tryktab som en funktion af støvforsyningen, og simulerer således filterets energimæssige ydeevne i løbet af et års drift i et laboratoriemiljø.

Beregning og klassificering

Ifølge den nye standard måles tryktab som en funktion af filtrets støvakkumulering. Et repræsentativt niveau for energiforbruget beregnes, baseret på den gennemsnitlige tryktabsforskel, som gradvist stiger i løbet for filterets driftsperiode. Beregningen sker i henhold til Eurovent 4/21-2018. På baggrund af disse tal opnås et repræsentativt årligt energibehov i kWh for filteret. Dette repræsentative energiforbrug bestemmer i hvilken energiklasse, A+ til E, produktet placeres. 

Test din leverandør
Camfils lavenergifiltre giver det bedste indendørs miljø med det laveste tryktab og de største energibesparelser uden at gå på kompromis med den indendørs luftkvalitet. Med den nyeste energiklassificering anbefaler vi købere og brugere af luftfiltre at kræve dokumentation fra deres leverandører. Mange har ikke mulighed for at teste deres filtre i en EN ISO16890:2016 testrig for at gøre det muligt at sammenligne forskellige mærker på en korrekt måde. Hos Camfil tester vi alle vores filtre for at sikre en konstant høj kvalitet.

Europæiske købere af luftfiltre bør kontrollere, at deres leverandør er Eurovent-certificeret. Der skal være Eurovent-etiketter på alle filterkasser, og alle filtre på markedet i grupperne ePM1, ePM2.5 og ePM10 skal verificeres med en komplet testprotokol baseret på EN ISO16890:2016.

Med stigende energiomkostninger og nye energidirektiver vil det altid kunne betale sig at spare energi i ventilationssystemer ved at anvende de rigtige luftfiltre.


*Eurovent Certita Certification er repræsentant for køling, luftkonditionering, luftbehandling, opvarmning og ventilation i Europa. www.eurovent-certification.com

****EN ISO16890:2016 er den nyeste europæiske standard for test af luftfiltre.

*** Eurovent REC 4/21-2018.

Kontakt

Det er let at kontakte os

Kontaktinformation
KEEP UPDATED!

Tilmeld dig Camfils nyhedsbrev